Tahtakuşlar Etnografya Müzesi ve Tahtakuşlar Etnografya Galerisi gibi kültürel özellikleri barındıran Tahtakuşlar Köyü, Kazdağları eteklerinde yer alıyor.
Büyük şehirlerden kaçmak isteyenler için köyler oldukça mantıklı yerler haline son yıllarda gelmiş durumdadır. Durum böyle olunca gideceğiniz köyü iyi seçmek ve içerisinde neler barındırıyor görmek oldukça önem teşkil ediyor. Zamanın bozamadığı köylerden olan Tahtakuşlar Köyü ise İstanbul’a yaklaşık olarak 5 saat mesafe uzakta ünlü bir köy olarak adını duyuruyor. Özellikle şaman adetlerinin hala devam ettiriliyor olması eğer geçmiş zaman da yaşanan dinlere ilginiz varsa oldukça ilgi çekici hale gelebilir. Şaman adetlerinin ve törelerinin güncelliğini koruduğu köyle genel olarak alevi aileler yaşamını sürdürüyor. Ancak dışarıdan biri şaman ayinlerine kesinlikle katılım gerçekleştiremiyor.
Tahtakuşlar Köyü’nü diğer köylerden ayıran en önemli detayı ise ilk etnografya müzesi açılan köy özelliği taşımasıdır. Köyde doğmuş emekli bir ilk okul öğretmeni olan Alibay Kudar tarafından kurulan etnografya müzesi özellikle ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. İlk olarak Tahtakuşlar Etnografya Galerisi ismini alan etnografya müzesi halkın biraz kıskançlığı tutmuş ki Alibay Kundar Etnografya Galerisi olarak isim değişikliğine uğramış. İçeriye giriş için alınan ücretse gerçekten yok denilecek kadar az miktarda.
Genellikle yöresel şaman kıyafetlerinin sergilendiği müze de birçok şaman kültüründen geriye kalmış malzeme bulunuyor. Ancak müzede en çok ilgiyi sergilenen dünyanın en büyük deri sırtlı deniz kaplumbağası alıyor. Tam olarak 105 yaşında olan kaplumbağa ile fotoğraf çekilmek isteyen bir kuyruk görebiliyorsunuz.